Kategóriák
Újdonságok

Csontos Erika: Amit egyedül egyikünk sem látna

Egyrészt igyekezetem úgy nézni ezt az átütő erejű filmet, mint egy gyanútlan elsőfeldmáros néző, vagyis egy „csecsemőnek minden vicc új” szemmel. Igazán megragadott. Másrészt ebben a beszélgetésben volt még számos újdonság a régi motorosoknak is.

Mivel olyan világban élünk, ahol naponta sulykolnak ezerféle eszközzel mindenfajta romboló politikai hazugságot, bugyuta reklámot, egyetértek azzal, hogy a mélyen megélt igazságunkat nem lehet elégszer elismételni. Például az egyik axiómát: hogy nincsen „ők és mi”. Rendkívül fontos kiemelni azt is, hogy a mentális diagnózisok nem valódi betegségkategóriák, nem olyanok, mint a „vakbélgyulladás”. Ráadásul stigmatizálnak, és a stigmát mintegy második betegségként éli meg az érintett. A kapott bipoláris, borderline stb. diagnózisokkal való azonosulás egyenesen kártékony!

Nagy ötlet, hogy a két FA előadásból összevágott részleteket körbeöleli a Krámli Andrással való személyes beszélgetés. Azt is elragadónak találtam, hogy a „beszélő fejek” effektet hogyan oldja a zene, és a táncoló vonalak, hullámzó grafikák is valahogy emberi kapcsolódások fajtáit képezik le. A film sok egyéb erénye mellett azért is érdekes, mert a beszélgetésük hangulata, aurája, amely intimitást sugall, de mégsem privát vagy belterjes, lazán alátámasztja a mondandót. FA kifejti, hogy a kommunikáció két szintje a „tartalmi” és a „kapcsolati” rész. Esetükben „tartalom” és „kapcsolat” szintje gyönyörűen egybevág.  A kérdező ellazult állapotban kérdez, teljesen természetes gesztussal a lábfejét fogja. A kényelmes és hívogató szöglet, ahol beszélgetnek, szinte paradicsomi természeti környezetben van.  Vicces, de mindkettejük ellazultsága miatt azt hittem, FA lakásának a teraszán ülnek – erre kiderült, a cserháti Farkaskútvölgyben, a lombházban forgattak.   

Új szempont volt nekem, hogy FA saját példáján mutatja be, hogy őnála nincsen kiégés, sőt feltöltődik a nap végére, mert nem „akar” semmit.  Ezen elgondolkoztam: aki elfárad a nap végére a munkájában, az nincs igazán a helyén.

Számomra alapmondanivaló az az üzenet, hogy ha végiggondolsz valamit, megváltoztatod az életed. Én például csináltam egyszer egy nagyinterjút FA-val, többek között a meditációról is szó volt benne, amit ő Laing hatására kezdett el, és a meditáció megváltoztatta az életét. És ennek a beszélgetésnek a hatására kezdtem el később én is meditálni…

A következő vetítések időpontjairól itt találtok infokat:

https://www.kramliandras.hu/film

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük