Kategóriák
Core pages

Büky Dorka, kommunikációs tanácsadó

Büky Dorottya kommunikációs tanácsadó, magyar-történelem szakos pedagógusként, igen fiatalon tagja lett a rendszerváltó, első szabadon választott parlamentnek. Liberális politikusként, az SZDSZ padsoraiban, nyolc évig dolgozott a Magyar Országgyűlésben, ahol a Kulturális Bizottság és a civil szervezetekkel foglalkozó bizottság tagja volt.

A második ciklus közepén elhatározta, hogy a politikusi pályát kommunikációs szakmai pályára cseréli. A kommunikáció szakma alapjait az USA-beli tanulmányútjain, választási kampányokban és kulturális projekteken sajátította el. 1996-ban alakította meg első kommunikációs tanácsadó irodáját. Dolgozott a Szegedi Szabadtéri Játékok, az Országos Színházi Találkozó, több színház és egyéb művészeti kezdeményezés kommunikációs tanácsadójaként.

1999-től vállalati kommunikációs területen, informatikai cégek felsővezetőinek adott személyi és vállalati kommunikációs tanácsokat. Ügyfele volt, többek közt, a Novakom, az Infigate és a Kiwi. 2002-ben az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. kommunikációs igazgatója lett. Majd ismét a szabadpiac következett, ahol tanácsadóként, az Ericsson Magyarország Kft, a Richter Gedeon Zrt, a Magyar Követeléskezelő Zrt, és sok egyéb kis, közepes és multinacionális vállalat felsővezetőjének munkáját támogatta. 2006-tól három évig volt a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatója. A sztrájkok, balesetek, politikai és szakmai vészhelyzetek közepette ebben az időszakban  lett a krízishelyzetekben való kommunikációs helytállás az igazi szakterülete. Dolgozott, szintén kommunikációs igazgatóként, a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-ben, a Bajnai kormány utolsó évében.

Mindig vonzódott a civil kezdeményezésekhez, a MONA Alapítvány kuratóriumának tagjakét a nők közéleti szerepével, a Magyarország Európában Alapítvány ötletgazdájaként és első titkáraként a civil társadalom és a kortárs magyar irodalom kapcsolatával foglalkozott. Ez utóbbi alapítvány adta ki öt éven át, Göncz Árpád elnökletével, a mai napig legrangosabb civil alapítású irodalmi elismerést, a Magyar Irodalmi Díjat.

2002-ben ismerkedett meg és kezdett dolgozni Feldmár Andrással, a Kanadában élő magyar származású pszichológus, pszichoterapeutával. Nagy sikerű előadások és sok magyar nyelven kiadott Feldmár könyv jelzi ezt az időszakot. Feldmár Andrással közösen írt könyvei:

Saját könyve az Angyalboksz – beszélgetések börtönből szabadultakkal, 2017 AdLibrum Kiadó.

2011 és 2018 között különösen nehéz terepen dolgozott, a Feldmárral közösen kimunkált módszertan alapján, a Mesekör projekt keretében, többszörösen elítélt fogvatartottakkal foglalkozott a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben, majd a szabadulásuk után a B-Terv program keretében. Munkájáért az Erste Nemzetközi Társadalmi Integrációs díjában és a Büntetés-végrehajtásért Érdemérem Bronz Fokozata állami kitüntetésben részesült. Munkatársaival 2014-ben létrehozták a Tévelygőkért Alapítványt, amely foglalkozik a börtönből szabadultakkal, a börtönben lévők családjával, érzékenyítő programokat szervez iskolákban, nevelő otthonokban.

2020-ban a Covid19 alatti karantén munkája újragondolására késztette. Kidolgozta a MűvHáz programot, azaz egy online közösségi tanulási formát, és beindította tanulócsoportjait. 

A közösségi tanulás egy egészen új forma, ahol az online térben, a tanulócsoportban tanár és a tanuló közötti határok elmosódnak. Talán csak annyi a különbség, hogy a tanár/moderátor korábban kezdett az adott téma iránt szenvedélyesen érdeklődni. 🙂 

De a tanulásnak soha nincs vége, és legtöbbet egymástól tanulunk, a felfedezés, megismerés végtelen folyamatában.

– írja honlapján.

A Reziliencia tanulócsoport, az Asszertivitás tanulócsoport, a Kapcsolat tanulócsoport, a Szokások tanulócsoport egyaránt hasznos lehet a magánéletben és a munka világában tanulni, fejlődni akaróknak.

Férje Tompa Imre, tanár, újságíró, két gyermekük van, Áron (32) és Sára (29). 2019 óta a Balatonfelvidéken él férjével, egy tanyán, 2020-ban méhész szakképesítést szerzett, tervei szerint hamarosan beindítja természetes méhészetét.

Büky Dorottya kommunikációs tanácsadóként dolgozott üzleti és személyes kommunikációs ügyfelekkel.

Dorka 2022. januárjában méltósággal viselt súlyos betegség után elhunyt.

Tevékenységei

MűvHáz program

 • Reziliencia tanulócsoport
 • Asszertivitás tanulócsoport

Üzleti partnereknek

 • Public affairs tanácsadás
 • Vezetői tréning (időmanagement, belső PR, vezetői kompetencia fejlesztés)
 • Szervezetfejlesztési tanácsadás
 • Motivációs tréning
 • Kríziskommunikáció
 • Team Building
 • Média kommunikációs tanácsadás (PR)

Magánszemélyeknek

 • Kapcsolatépítés, ismerkedés
 • Illemszabályok, megjelenés, viselkedéskultúra
 • Vitakultúra fejlesztés
 • Asszertív kommunikáció
 • Nehéz élethelyzetek kommunikációs kihívásai
 • Sikeres fellépés, sikeres szereplés
 • Családi konfliktusok kezelése
 • Munkahelyi konfliktusok kezelése
 • Kommunikációs tréningek egyéneknek és csoportoknak
 • Döntéshozói csoportkonferenciák
 • Börtönviseltek számára reintegrációs tréningek