Kategóriák
Core pages
Feldmár András portréja

Feldmár András, pszichológus, pszichoterapeuta

Feldmár András, pszichológus, pszichoterapeuta, a Kanadai Pszichológusok Egyesületének örökös tagja, 1940-ben született Budapesten, tizenhat éves korában szökött meg Magyarországról, és Kanadáig meg sem állt, ahol előbb matematikus, majd később pszichológus és pszichoterapeuta lett. 1974-ben ismerkedett meg R. D. Laing skót pszichiáterrel, aki elméleti és gyakorlati munkásságában radikálisan megkérdőjelezte a 20. századi pszichiátria dogmáit. Ez a találkozás egy életre meghatározta Feldmár tudományos munkásságát, a világhoz való viszonyát. Laing tanítványaként, barátjaként és szakmai örököseként tekint magára. Számos nemzetközi pszichoterápiás kutatás vezetője és részese Európában, Kanadában és az USA-ban, dolgozott többek közt az ENSZ megbízásából Ukrajnában és Koszovóban.

András hatására jött létre a Soteria hálózat magyarországi tagja, a Soteria Alapítvány, amely közösségi pszichiátriával foglalkozó szervezetként 1995 óta segíti a mentális problémákkal küzdő embereket. A Soteria mozgalom gyökerei egészen R. D. Laing kezdeményezéseihez nyúlnak vissza. A szervezet szoros kapcsolatot ápol Andrással, és a Soteria munkatársai sok tekintetben az ő hazai követőinek számítanak.

Feldmár a mai napig aktívan dolgozik Kanadában és az USA-ban terapeutaként, tanít, illetve számos szervezet számára végez tanácsadói munkát. Évente egy-két alkalommal jön néhány napra Magyarországra, a Feldmár Intézet szervezésében előadásokat tart, workshopokat vezet.