Az élet nem könnyű, bár csodálatos. Hogyan lehetne jobb? Egy barátságos közösségben, ahol nem kell vetélkedni, egymást kinyírni, ahol békében kipakolhatjuk, amit adni tudunk és azt is, amit kapni szeretnénk. Kizárólagos igazság helyett mindenki mondhatja a magáért retorzió nélkül. Majd csak megjelenik az igaz közöttünk, ha szeretettel figyelünk egymásra. Ha együtt jó, akkor nekem is jó. A közösség, az együttműködés, a nyitott, őszinte beszélgetés oltja szomjunkat és csökkenti szorongásainkat.

Feldmár András

 

A Pszicho-Filo Műhely célja: beszélgetés az élet dolgairól, együttgondolkodás olyan témákról és problémákról, amelyek mindannyiunkat foglalkoztatnak. Fogalomtisztázás, mentális rendrakás, „agytágítás”. Ugyanakkor mindezeknél több is, hiszen miközben az élet nagy kérdéseiről beszélgetünk vagy vitatkozunk, a köztünk megnyilvánuló igazságot keressük és igyekszünk közelebb kerülni a valósághoz: tényleg meg akarjuk érteni, hogy mi a szeretet, az erőszak, a hatalom, a vágy vagy hogy mi tesz minket normálissá, őrültté.

A workshop önismereti jellegű, amennyiben a résztvevőket szembesíti saját értékrendjükkel, világszemléletükkel és gondolkodásmódjukkal, de szemléletformáló hatása is van, hiszen a mások értékrendjével, nézőpontjával való találkozás, kimozdít beidegződéseinkből és átrendezi mentális térképünket. A műhelyvezetők arra törekszenek, hogy a résztvevőknek minden alkalommal egy olyan szellemi kalandban legyen része, ami önmagában is élmény. Ahogyan mindeközben egymással bánunk – megszégyenítés és ítélkezés mentes környezetet teremtve –, az enyhíti a szeparáció érzését és elősegíti a kapcsolatteremtést.

Nem akarunk dogmákat átadni, sőt meg akarjuk mindet kérdőjelezni és inkább kérdezünk, spekulálunk. Sokaknak ez nehéz. Van akinek úgy tűnhet, mintha tudatlanok lennénk, és ő maga nem akar tudatlannak látszani, másnak a kapaszkodó hiányzik, a fix pont, aminél fogva megfogalmazódik a világ. Kevesen kockáztatjuk meg a dogmamentesség szabadságát. Igaz, ami igaz, sokat kell tanulnunk ahhoz, hogy el tudjuk engedni mindazt, amit megtanultunk.

Feldmár András

 

A workshop formája és lezajlása: nagycsoportos, moderált beszélgetés meghatározott témáról. Minden workshop-résztvevőnek előre kiküldünk egy összességében 10–30 oldalas szöveget, amely tartalmazni fog legalább egy filozófiai és legalább egy pszichológiai megközelítést a témához. A szövegeket a workshopon beszéljük meg. A workshop első felében személyes élményekkel és tapasztalatokkal dolgozunk, mindenki elmondja, hogy mi foglalkoztatja a téma kapcsán és miért. Ezekre keressük a választ, egyelőre ún. laikus perspektívából.

A workshop vezetői: 

• Részeg Imola, kommunikációs szakember, mentálhigiénés szakember, PhD hallgató az ELTE BTK Filozófia Doktori Iskolájában (kutatási témája: A mentális zavarok filozófiája) 

• Ács Dániel, a Feldmár Intézet szóvivője, a Soteria Menedék Program vezetője (ELTE filozófia, személyközpontú pszichoterápia és tanácsadás, Open Dialogue network-therapy) 

A következő alkalom témája:

Vágy (Szövegrészletek: Platóntól, Spinózától, Sartre-tól, Lacan-tól)

Időpont

2019. május 31. 18:00-21:00

További információk

Workshopperek: Részeg Imola
és Ács Dániel

Add to cart