Légzésmódszerek

Meditációk a mentális és érzelmi egyensúlyért

Az első lélegzetvételünkkel jövünk életre. Élünk, mert lélegzünk.

„Az első lélegzetvételünkkel jövünk életre.
Élünk, mert lélegzünk.
A valóság az, hogy a légzésünk az egyik legfontosabb tényező, amely befolyásolja fizikai, szellemi és energetikai jólétünket. Sajnos ahelyett, hogy nyitott és természetes módon lélegeznénk, a legtöbb ember feszültséggel lélegzik. Ha a feszült, besszükült légzés szokássá válik, kiegyensúlyozatlan energiaforrássá válik, és végül stresszhez, szorongáshoz és rossz egészségi állapothoz vezethet. Akkor miért nem próbálunk jól lélegezni? Miért ne tennénk valamit azért, hogy élményszerűen felfedezzük, milyen érzés feszültség nélkül lélegezni?
Ahelyett, hogy kiegyensúlyozatlan energia és végső soron rossz egészségi állapot forrásává válnánk, saját hatáskörünkben van olyan légzési mintázat kialakítása, amely képes újjáéleszteni létfontosságú erőnket, jó energiát adhat számunkra, elősegítheti az egészséget és a közérzetet, és segít legyőzni a feszültséget és a stresszt.”
– Fabio Andrico, a Harmónikus Légzés és Jantra jóga oktatója

Talán ezt már sok helyen hallhattuk, főleg, aki kapcsolatban áll valamilyen jóga gyakorlattal, hogy a légzés mennyire fontos, hogy tudatos legyen.
Ez pláne igaz egy nehéz érzelmi helyzetre, amikoris beszűkül a légzésünk, vagy esetleg el is akad.
A stressz, rossz hangulat, mind-mind hatással van a testünkre és a tudatunkra is. Ellentétben áll azzal a bizonyos „fellélegeztünk”, könnyedség érzéssel. A 4 hetes workshopon szeretnélek titeket bevezetni a különböző légzés technikákba.
Lesz jópár gyakorlati és elméleti része is.
A gyakorlat alapját a tibeti Jantra jóga légzésrendszere adja, az elméleti részét a buddhista tanítások.
A testet a tudattal a légzés, és annak a minősége kapcsolja össze.
Ha valami érzelmi állapot miatt a tudatunk feszült, befeszül a testünk is, betegségek könnyebben kialakulnak. A légzés tudatosítása, az ellazult, teres légzés jelenléte segít a tudatnak és a testnek relaxálni.
Tanuljunk meg jól lélegezni!

Időpontok:
keddenként 70-90 perces alkalmakon az online térben, Zoomon. Közös gyakorlásra számítsatok, kényelmes öltözet, megfelelő tér.

Január 19.
Január 26.
Február 2.
Február 9.

A részvétel négy hetes bérlet megváltásával lehetséges, melynek ára: 18.900 Ft

Gazda Viktória vagyok, 2015 óta gyakorlom a tibeti Jantra jógát, 2018-ban oktatóvá váltam. Ezt az ősi jógairányzatot és a hozzátartozó légzésrendszert igyekszem terjeszteni. Balin, Norvégiában és Nepálban is volt alkalmam oktatni és gyakorolni. Nepáli hosszabb tartózkodásom alatt részt vettem vipassana elvonuláson és megtanultam a hangtálterápiát.
2019-ben végeztem a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán, ahol a különböző buddhista irányzatokat ismertem meg. Jelenleg a YogaYogi.hu weboldal társzerkesztője vagyok, ahol a jóga és életmód témákat járjuk körül.

Időpont: január 19. – február 9.