Kreatív írás műhely

Vezetője: Csontos Erika

A műhely célja a jelentkezőkben lakozó kreativitás felébresztése a szövegalkotási játékok révén. Hét félév tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy az empatikus, oldott légkörben a félénkebbek is jól fogják magukat érezni. Év végén a vállalkozó szelleműekkel közös felolvasást tartunk. A legutóbbi, 2020-as felolvasásról készült videó:
https://www.facebook.com/feldmarintezet/posts/3231051986958226

Oláh Gergely Máté fotója

Csontos Erika a korábbiakban a Magyar Narancs kulturális programajánlójának szerkesztője volt, valamint a Láthatatlan Kollégiumban kulturális szervező, később a Bródy Sándor Irodalmi Alapítvány titkára, majd a kuratórium tagja, az Alibi hat hónapra című tematikus irodalmi antológia egyik szerkesztője volt. 2003 óta könyvkiadóknak külsősként szerkeszt. 2014-2016-ig az Ébredések Alapítvány önkéntese, később munkatársa lett. 2017-től tart kreatív írás kurzusokat a Feldmár Intézetnél.

Az évek során számos irodalom- és színikritikát publikált, készített életmű-interjúkat írókkal (többek között Esterházy Péter, Parti Nagy Lajos, Spiró György I és SGY II és SGY III, Halasi Zoltán I és HZ II, Zoltán Gábor munkásságáról). Írt egy dramolettet is, A dohányfüst ártalmasságáról, amelyet Bíró Kriszta előadott a Nyitott Műhelyben.

2008-tól érdeklődése kibővült, a pszichiátriai diagnózisok érvényessége, valamint a stigma jelensége izgatta. Pszichológiai/pszichiátriai tárgyú mélyinterjúi (Feldmár András, dr. Kovács József, Szendi Gábor, dr. Harangozó Judit, Mérey Zsolt, Gallai István, dr. Marius Romme – dr. Sandra Escher), tanulmányai részben orvosi, illetve szociológiai szakfolyóiratokban (Lege Artis Medicinae, Esély), társadalomtudománnyal is foglalkozó folyóiratokban jelentek meg (2000, Élet és Irodalom).

A legelső, átfogó jellegű publikációk az Ébredések Alapítvány Hanghalló Önsegítő Csoportjáról az ő nevéhez fűződnek.2019-ben A NYITNIKÉK – Magyar Antistigma Kezdeményezéstől Antistigma Életmű-díjat kapott.

2019-ben a Magyar Mindfulness és Kontemplatív Egyesület szervezésében, az Oxford Mindfulness Centre oktatóinak vezetésével sikeresen elvégezte az MBCT-kurzust, tanári oklevelet szerzett.