A vágy őrület? – 12 olvasmány CSOPORT

“..úgy kezdődik, hogy flörtöl a Szókratész a Phaidrosszal: kérdezi, mi van a tógája alatt? Mondjuk, hogy a szerelemről van szó, a vágyról, de beszélnek a szeretetről is. Valahogy úgy beszél Szókratész, hogy tulajdonképpen a vágy az egy őrület. És jobb szeretni egy barátot, mint vágyni egy szeretőre. Mert a vágy te és a szeretőd között az egy őrület. Míg a szeretet te és egy barátod között jó, hasznos és racionális. Nem?”

Feldmár András

Első téma: A vágy őrület?

Platón: Phaidrosz c. dialógusa alapján

Ízelítő videó:

A csoportot vezetik: Ács Dániel és Krámli András

Ha félreértés van közöttünk, azért részben én vagyok a hibás, hiszen nem jól kommunikáltam, nem vagyok jártas a retorikában. Pedig fontos lenne ez minden téren; családban, munkahelyen, párkapcsolatban, barátságban.

Manapság a retorikának van egy negatív konnotációja, sokunknak egyből eszünkbe jutnak az ambíciózus politikusok, kereskedők, értékesítők és kreatív marketingesek.

Szókratész viszont azt mondja, hogy a retorika eredetileg arra volt jó, hogy amiben én biztos vagyok, azt úgy tudjam előadni, hogy hatékony legyek. Nem arra, hogy becsapjuk egymást és hogy meggyőzzük egymást dolgokról, amik nem is igazak. Tehát a valóságot, a jóságot, a szeretetet úgy kell kommunikáljam, hogy a másik megértse. Úgy értse meg, ahogy én gondolom. Hogy az üzenet, amit küldök, az ugyanaz legyen, mint az üzenet, amit te megértesz belőle.

Lehetséges ez egyáltalán? Elérhető cél ez? Miért vagyok én felelős a kommunikációmban, és miért a másik?

A 8-10 fős csoporton együtt talán okosabbak leszünk, megpróbáljuk megérteni Szókratészt és önmagunkat, és mindeközben fejlesztjük a retorikánkat!

A szövegélmény-csoporthoz előzetesen megkapod Feldmár András és Krámli Andris teljes beszélgetését a témában – ami a csoporton kívül sehol máshol nem elérhető – illetve Platón: Phaidrosz c. dialógusát is javasoljuk olvasásra.

A 180 perces csoport tematikáját ezeken felül a résztvevők és saját élményeik, vágyaik alakítják.

Időpont: 2021. szeptember 23.

Helyszín: Feldmár Intézet

Ár: 9.000 forint